top of page

ZHVB - krajské kolo ve Vracově

Aktualizováno: 10. 12. 2023

V sobotu 4.11.2023 se konalo krajské kolo Jihomoravského kraje závodu hasičské všestrannosti a brannosti ve Vracově. Za SDH Nesvačilka se do krajského kola probojovala i hlídka mladších žáků, která se v okresním kole umístila na 3. místě, a zastupovala tak jako jedna ze tří hlídek okres Brno- venkov.


Počasí se nám naštěstí vydařilo, svítilo sluníčko, vítr nefoukal, což bylo opravdu štěstí, protože dny před a po závodě lilo jako z konve.


Po registraci, kdy se děti musely prokázat nejen průkazkami, ale i svými občanskými průkazy, jsme čekali na náš start v 10:35 hod.











Na závod se společně připravovalo 6 dětí - Dan Rakovský, Verča Hrouzková, Sabča Klusáková, Filip Klimeš, Míša Fialová a Honza Koblížek. A i když na start mohlo jen 5 z nich a jeden musel být náhradníkem, všichni dohromady tvořili jeden tým a poctivě trénovali a učili se.



Po startu čekala naši hlídku jako první střelba ze vzduchovky. Ta se nám bohužel moc nevydařila. Každý člen hlídky musel sestřelit 3 terče, což se úspěšně podařilo jen jednomu, a celkem na tomto stanovišti nasbírali 9 trestných bodů.


Poté už zaběhli do lesa, kde je postupně čekaly úkoly na stanovištích: orientace v přírodě, uzlování, požární ochrana, první pomoc, brannost a ochrana obyvatelstva.

Na stanovišti orientace v přírodě bezchybně zvládli topografické značky a obrázky stop, stromů a rostlin.


Stejně tak stoprocentně uvázali všechny zadané uzly - tesařský, lodní, plochou spojku, dvojitou osmičku a liščí uzel.


Stanoviště požární ochrany se skládalo ze tří částí - technické prostředky PO, rizika v domácnostech a trojúhelník hoření. Ani zde děti nezaváhaly a zvládly vše bez chybičky.

Na stanovišti první pomoc musela hlídka přiřadit obrázky znázorňující jednotlivá zranění a stavy ohrožující na životě ke kartičkám s řešením jak postupovat. Ochrana obyvatelstva se skládala z evakuačního zavazadla, záchranářské uličky a mimořádných situacích pro tísňová volání. Na obou stanovištích si děti počínaly bravurně opět bez trestného bodu.


Jako poslední doběhla hlídka na stanoviště brannosti, kde je čekala disciplína přeručkování po laně. Zde podle rozhodčího na stanovišti 4 děti nesplnily úkol, což však podle samotných děti nebyla pravda. Pouze 1 člen hlídky potvrdil, že se přehmátl.

Pak už naši hlídku čekala cílová rovinka a netrpěliví trenéři a rodiče. Po rozebrání běhu a především zkoušky brannosti podali naši vedoucí protest proti hodnocení této disciplíny. Netrpělivě jsme čekali na verdikt, stejně jako několik dalších týmů, které řešily stejný problém. Protest nám byl uznán a za disciplínu brannost nám bylo smazáno 9 trestných bodů.
















Pak už jsme se všichni těšili na výsledky.

Čistý čas běhu: 20:06 minut

Trestné body (minuty): 9 b střelba ze vzduchovky + 3 b brannost... celkem 12 t.b.


Z Vracova jsme odjížděli s průběžným 7. místem z 21 družstev. Po doběhnutí všech týmů a vyřešení všech protestů jsme obsadili celkové 10. místo.


Děkujeme dětem za krásné umístění v krajském kole. Musíme je pochválit a vyzdvihnout snahu a úsilí, se kterým trénovali, běhali a učili se všechnu teorii.


Lucie Kotasová - Hrouzková





71 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page